intro


       Σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά νέα ...κάτω απ' τον πλάτανο!
Επιστροφή


Μπείτε στη νέα σελίδα της στήλης "Κάτω από τον Πλάτανο"!

11-7-2011

Μικρής σχετικά έκτασης ρύπανση σημειώθηκε χτες στην ανατολική πλευρά της παραλίας των Βατερών. Έξω στην ακτή και σε μικρή απόσταση απ' αυτή στο νερό μέσα υπάρχει πίσα. Η προέλευσή της είναι άγνωστη αν και στην περιοχή αυτή έχει αράξει ένα πλοίο με προορισμό το λιμάνι της Σμύρνης. Από ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα μάθαμε ότι έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δεν προκλήθηκε απ' το πλοίο αυτό η ρύπανση. Έχει ενημερωθεί ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου και ο ομόλογός του για την καθαριότητα αλλά χτες (ήταν και Κυριακή) δεν σημειώθηκε καμιά πρωτοβουλία απ' τη μεριά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επαγγελματίες όμως των οποίων τα καταστήματα βρίσκονται στην περιοχή αυτή ενεργοποιήθηκαν και καθάρισαν τα τμήματα της παραλίας που τους ενδιαφέρουν. Το κακό είναι ότι αν δεν μαζευτεί γρήγορα η πίσα θα λιώσει με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε και θα κατέβει πιο βαθιά μέσα στην άμμο και τα χαλίκια, καθιστώντας έτσι πολύ πιο δύσκολη την περισυλλογή της.

Χτες στο ξενοδοχείο "Ειρήνη" πραγματοποιήθηκε η γαμήλια δεξίωση του γάμου του Δημήτρη, γιου του Στρατή Παπουτσέλλη, παλιού διαιτητή και ιδιοκτήτη του bar "Μύλος" στα Βατερά με τη δασκάλα απ' τα Βασιλικά Ανθίπη Ζαρβού.

Η παροιμία λέει "Μεγάλη σκ....λα φάε, μεγάλο λόγο μην πεις" Τη θυμήθηκα βλέποντας τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Σταυρού μαζί με το σύζυγο της δικής μας προέδρου να αντικαθιστούν καμμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού σε Βατερά και χωριό και μαθαίνοντας ότι την ίδια δουλειά έκανε στον Πολιχνίτο ο αντιδήμαρχος με ένα τοπικό ύμβουλο.Το 2006 ο αντιδήμαρχος ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πολιχνίτου απέναντι στο Γιάννη Συκά. Ένα απ' τα βασικά αντιπολιτευτικά όπλα του κ. Κατράνη ήταν οι κατηγορίες ενάντια στον αντιδήμαρχο (επι δημαρχίας Συκά) Στρατή Κακάμπουρα γιατί αντικαθιστούσε ο ίδιος τις καμμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού. Ο κόσμος λέει μπράβο στον Κατράνη και σε όλους τους άλλους που έκαναν αυτή τη δουλειά για το καλό του κοινωνικού συνόλου αλλά μπράβο και στον Κακάμπουρα που είχε κάνει την ίδια δουλειά.

8-7-2011

Πέθανε σήμερα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν και θα κηδευτεί αύριο το απόγευμα η Καλλιόπη Σταυρινού

6-7-2011

Την Κυριακή δημιουργήθηκε το εξής επεισόδιο στην Εκκλησία. Ένας χωριανός μας, αφού προηγούμενα κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, όταν τελείωσε η λειτουργία ανέβηκε στο πρώτο πάτωμα του καμπαναριού και από κει απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα, όπου μεταξύ των άλλων, κατηγόρησε θεσμικούς παράγοντες του χωριού. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί το μεγάλο κλειδί με το οποίο ανοίγει η εκκλησία. Έγινε προσφυγή στην αστυνομία και τελικά βρέθηκε το κλειδί σε αυτοκίνητο τρίτου ατόμου στη Μυτιλήνη. Απ' ότι έχω ακούσει ο ιερέας δεν κινήθηκε δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε.

Την Κυριακή καθώς και το Σαββατόβραδο τα Βατερά είχαν επιτέλους πολύ κόσμο. Και το τονίζω διότι φέτος ο Ιούνιος ήταν πολύ φτωχός. Μα πολύ φτωχός για τα Βατερά.

Μου άρεσε και σας το μεταφέρω: Πριν χρόνια οι κάτοικοι του Βούρκου κατέβαιναν στο χωριό μας με τα γαϊδούρια για ψώνια. Είχαν μάλιστα προτίμηση σε συγκεκριμένο παντοπωλείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης (Γιάννης Γεωργέλλης) ήταν θυμόσοφος και εξαιρετικά ετοιμόλογος. Όποιος βουρτσιανός κατέβαινε είχε βέβαια να εξυπηρετήσει και παραγγελίες των συγχωριανών του.Πάει λοιπόν ο βουρτσιανός πελάτης στο μαγαζί και μεταξύ άλλων λέει "μου είπαν να μου δώσεις δυο κιλά κουκιά αλλά να είναι ανεμωτίσια (από την Ανεμώτια)" Εντάξει του λέει ο μπαρμπα Γιάννης, ο οποίος είχε βέβαια ένα μονάχα σακί με κουκιά. Τα πήρε ο πελάτης και έφυγε. Φτάνοντας προς τον Άγιο Κωνσταντίνο θυμήθηκε ότι του είχαν πει τα κουκιά να είναι "Παρατσλιουτίσια" (απ τα Παράκοιλα) Γυρίζει πίσω και λέει στον μπαρμπα Γιάννη "Λάθος έκανα, τα κουκιά να είναι Παρατσλιουτίσια." Η άμεση απάντηση του μπαρμπα Γιάννη: "Αμ εγώ να δεις, που μόλις έφυγες το συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος και βγήκα να σε φωνάξω αλλά είχες στρίψει πια. Δεν έχου άλλα παρά μονάχα παρατσλιουτίσα, άμα τα θέλεις"

2-7-2011

Το έκτακτο γεγονός προέκυψε άμεσα και για τούτο σας ενημερώνω. Πέθανε η Μαρία Κανέλλη (το γένος Φιλίππου) ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. Η κηδεία της θα γίνει αύριο

Χτες το πανηγύρι του Σταυρού ήταν καλό με μουσική και χορό. Σας μεταφέρω την εικόνα που είδα καθώς ανέβηκα στο ξωκλήσι (περασμένες εννιά το βράδυ): Αριστερά και δεξιά στα πεζούλια καθόταν προσκηνυτές (οι περισσότεροι βρισαγώτες) για να ξεκουραστούν. Στο πεζούλι της εισόδου καθόταν μπροστά σε ένα τραπέζι η παπαδιά η οποία έγραφε "ονόματα" και ξεχώριζε τα χρήματα που ήταν για κεριά απ' αυτά που ήταν για τα "ονόματα". Απ' την άλλη πλευρά καθόταν ο συνταξιούχος παπά Αποστόλης (που λειτουργεί όμως πάντα στο πανηγύρι) με έναν κύριο και συζητούσαν . Άκουσα: "Ξέρ'ς πόσεις τράπιζις μιγάλις φαληρήσαν. Ακόμα τσι γι "Leeman-Brothers"..." Η κουβέντα έδενε απόλυτα με τον ...πάγκο της παπαδιάς!!!

1-7-2011

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ. ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ σε όλους

Σήμερα το απόγευμα έχουμε το πανηγύρι του Αγίου Θεράποντα στο Σταυρό. Μετά τον Εσπερινό θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική

Τους μήνες του καλοκαιριού "τα νέα του Πλάτανου" θα γίνουν ...εβδομαδιαία και θα σας ενημερώνουμε συνήθως κάθε Τετάρτη με τα πιο σημαντικά νέα του χωριού μας. Βέβαια αν υπάρξει κάτι πολύ ενδιαφέρον θα σας το γράφουμε άμεσα.

29-6-2011

Είναι η δεύτερη μέρα σήμερα που την ώρα του μεσημεριανού μπάνιου ένας δυνατός, παγωμένος μαΐστρος, που συνοδεύεται από λιγότερο ή περισσότερο πυκνή συννεφιά, κρατά τους περισσότερους στις ξαπλώστρες και τις πολυθρόνες των καταστημάτων. Και όμως η θάλασσα είναι πολύ ζεστή. Τα βράδυα πάντως είναι πολύ δύσκολο να σε βρουν φέτος στα Βατερά χωρίς μπουφανάκι

28-6-2011

Πολύ καλή ήταν και φέτος η επίδοση των παιδιών απ' το χωριό μας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Πολιχνίτου. Έτσι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα σ' αυτά που αρίστευσαν: Από την Α΄Γυμνασίου: Μαυρέλλη Γεωργία του Γεωργίου, Καλατζή Μαρία-Μελίνα του Ευστρατίου και Καφαλούκου Ευστρατία του Ευστρατίου. Από τη Β΄ τάξη: Γεωργακή Μαρία του Ευστρατίου, Διαμαντής Παναγιώτης του Ιωάννη, Τσουκαλοχωρίτης Παναγιώτης του Ιωάννη, Γερακέλλης Ελίας-Λεωνίδας του Δημητρίου και από τη Β΄ Λυκείου Αλβανός Χριστόφας του Ευστρατίου, ο οποίος και πρώτευσε ανάμεσα στους συμμαθητές του

Καλή ήταν και η επίδοση των παιδιών που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι έχουν εξασφαλίσει την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ τα τρία απ' τα τέσσερα παιδιά (Κούτσκος Γρηγόρης, Μυγιάκης Αντώνης και Ρηγοπούλου Ταξιαρχούλα)

27-6-2011

Πηγαίνοντας το πρωί στη Μυτιλήνη είδα λίγο μετά τη διασταύρωση της Αχλαδερής ένα άσχημο τροχαίο με ένα αυτοκίνητο καταστραμμένο εντελώς μπροστά, ύστερα απ' την πρόσκρουσή του σε πεύκο Το αυτοκίνητο δεν είχε πινακίδες τουλάχιστον στο πίσω μέρος που δεν είχε καταστραφεί. Ήταν εκεί αστυνομία και πυροσβεστική. Συνεχίζοντας το δρόμο μου συνάντησα ύστερα από αρκετή ώρα ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να έρχεται προς την περιοχή μας. Ήρθε το ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη, διότι όπως μου είχε πει πριν δυο-τρεις μέρες γιατρός του Κ.Υ. Πολιχνίτου δεν υπάρχει οδηγός του εδώ ασθενοφόρου τις πρωινές ώρες!!! Και όχι μόνο αυτό αλλά τα απογεύματα υπάρχει νοσοκόμα μόνο το 1/3 των ημερών του μήνα και ποτέ το βράδυ.Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου είναι απελπιστική και μέχρι τώρα δεν έχω δει καμια διαμαρτυρία από κανέναν υπεύθυνο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!!!

26-6-2011

Μας τα χάλασε ο καιρός σήμερα. Η Θάλασσα παγωμένη και ο αέρας δυνατός. Παρ' όλα αυτά (ή ίσως γι' αυτά) τα Βατερά είχαν πολύ κόσμο.

25-6-2011

Από χτες το απόγευμα το καφενείο του Στέλιου στον Πλάτανο είναι κλειστό. Αιτία ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του συμπεθέρου του απ' το Λισβόρι, του Στρατή Χαματζόλα. Ένας λεβέντης 26 χρόνων, δυο μέτρα μπόι χάθηκε σε λίγες ώρες και περιμένουμε το αποτέλεσμα της νεκροψίας για να μάθουμε το γιατί και το πότε θα γίνει η κηδεία.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου και ίσως και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δείχνουν μια χωρίς λόγο περιφρόνηση προς τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού μας. Ενώ ανακοινώθηκε η μέρα και οι ώρες που θα έρχεται γιατρός στο χωριό (σας είχα ενημερώσει πριν λίγες μέρες), μάταια περιμένουν οι γέροι και οι γριούλες στο πεζούλι και στα σκαλιά. Γιατρός δεν φαίνεται πουθενά και μάλιστα χωρίς να κάνουν τον κόπο να τους ειδοποιήσουν. Λίγος σεβασμός στους γέροντες και στους αρρώστους δείχνει πάνω απ' όλα ανθρωπιά και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί. Ντροπή σε όποιους ευθύνονται

24-6-2011

Του Αγίου Γιάννη σήμερα και "γιορτάζει" το νεκροταφείο του χωριού. Το νεκροταφείο μέσα ήταν πεντακάθαρο -με δαπάνη χωριανής μας στη μνήμη του πατέρα της- αλλά ο περιβάλλον χώρος δεν ήταν και πολύ εντάξει. Πεταμένα κάγκελα (από τάφους), τούβλα, μάρμαρα και σακκούλες με σκουπίδια. Οι εργολάβοι που χτίζουν τάφους, παίρνουν τα καλά κομμάτια απ' τα μάρμαρα για "ανακύκλωση" και τα μπάζα τα πετάνε δίπλα ή μέσα στους πρίνους.

Του αγίου Γιάννη σήμερα και χτες παραμονή η βραδυά ήταν για τα "Κάψαλα". Σίγουρα θα έγιναν σε κάποιες γειτονιές αλλά στον Άγιο Κωνσταντίνο, που ήταν το κεντρικότερο σημείο στο οποίο άναβαν οι φωτιές κάθε χρόνο, φέτος δεν έγιναν λόγω πένθους.

Επιτέλους τακτοποιήθηκε το εξωτερικό δίκτυο των υπονόμων στο ποτάμι από τη ΔΕΥΑΛ. Ευτυχώς που το πρόβλημα το επιμελήθηκε άμεσα ο ίδιος ο Δήμαρχος γιατί αλλιώς ακόμα θα περιμέναμε. Μάλιστα η μικρή καθυστέρηση οφείλεται σε κατεπείγοντα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο μεταξύ σε Μόλυβο και Μόρια

Θετικό είναι και το ότι χάλασαν τον τοίχο-φράχτη του χώρου που αγοράστηκε για πάρκινγκ και έτσι διευκολύνεται πολύ η κίνηση στην έξοδο του χωριού απ' την Αγία Μαρίνα.

Μου είπε επαγγελματίας ψαράς των Βατερών ότι μολύνθηκε από παστές σαρδέλες που είχε ο ίδιος ψαρέψει. Δεν είναι βέβαια το μοναδικό κρούσμα. Ο συγκεκριμένος όμως έδωσε και τη ...θεραπεία: "Ύστερα από καμιά ώρα γέμισα με εξανθήματα (μπρούκλες είπε) και είχα φοβερή φαγούρα. Τότε ήπια μισό νεροπότηρο ξύδι και αυτό ήταν. Υποχώρησαν όλα" και συμπλήρωσε:"Ξέρεις αυτό είναι ανώτερο κι απ' την κορτιζόνη!!!"

17-6-2011

Η κουβέντα σήμερα στον Πλάτανο είχε ως θέμα της τη χτεσινή βροχή και το κατέβασμα του ποταμού. Μου είπαν ότι άκουσαν απ' τους γονείς τους ότι καλοκαίρι είχε κατεβεί το ποτάμι το 1922!!!

Καινούριο αγροτικό ιατρείο αποκτήσαμε αλλά η γουρσουζιά μας πάει σύννεφο. Αρχίσαμε πριν πέντε χρόνια με τη γρίνια "δεν έπρεπε να χαλάσουν το παλιό κτήριο" (σιγά το νεοκλασσικό!!!) Συνεχίσαμε όταν τέλειωσε με το τί και το πως και το ποιός με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για ένα και πάνω χρόνο η παραλαβή του για χρήση απ' το Νοσοκομείο. Αρρώστησε ο Μητροπολίτης και ματαιώθηκαν τα προγραμματισμένα (πριν από 15 περίπου μέρες) εγκαίνια!!! Και το χειρότερο: Έφυγε -αφού το λειτούργησε μια μόνο μέρα- ο γιατρός και έτσι εδώ και ένα μήνα -παρά τις υποσχέσεις- δεν έχουμε γιατρό στο χωριό. Τώρα άρχισε να έρχεται για μια μέρα τη βδομάδα από τις 11 μέχρι τις 1.30. Δε φτάνει που πριν λίγο καιρό μας είχαν απαγορεύσει να ...πεθαίνουμε (ελλείψει τάφων), τώρα μας βάζουν και ασφυκτικά πλαίσια για το πότε θα αρρωσταίνουμε!!!

Άκουσα ότι αυτό το μήνα το πολυτεκνικό επίδομα το πήραν οι μισές μονάχα πολύτεκνες μητέρες χωρίς να έλθει στις υπόλοιπες καμια ειδοποίηση

Υπάρχουν παροχές ρεύματος απ' τη ΔΕΗ για αγροτική χρήση (συνήθως την κίνηση αντλητικών συγκροτημάτων) Στους λογαριασμούς αυτούς δεν επιβάλλονταν φυσικά κρατήσεις για την ΕΡΤ. Στους τελευταίους όμως που έφτασαν υπάρχει και αυτή η κράτηση (η οποία είναι πολλαπλάσια της αξίας του ρεύματος)!!!

Τα "νέα του Πλάτανου" πάνε διακοπές και γι αυτό θα τα ξαναπούμε στο τέλος της επόμενης εβδομάδας

16-6-2011

Η μεσημεριανή καταιγίδα είχε σαν αποτέλεσμα να κατέβει το ποτάμι. Ναι, μήνα Ιούνιο κατέβηκε το ποτάμι και μάλιστα με αρκετό νερό. Έρριξε 29 χιλιοστά βροχής και έτσι πιάσαμε σχεδόν τις 30 ίντσες φέτος.

Το κατέβασμα του ποταμού είχε σαν αποτέλεσμα να καθαρίσει την κοίτη του απ' τα λύματα που ξεχειλίζουν απ' τον χαλασμένο υπόνομο και να ανακουφιστούν οι γείτονες.

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να φεύγεις απ' τον Πλάτανο για να πας να βάλεις το μαγιο σου και να σου κόβει την όρεξη μια ξαφνική καταιγίδα που εξελλίσεται αυτή την ώρα (μία παρά κάτι)

15-6-2011

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αυλή του Δημοτικού μας σχολείου η καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια κοινή γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου. Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν με πολλή όρεξη το τι προσέγγισαν όλη τη σχολική χρονιά και γι αυτό καταχειροκροτήθηκαν απ' το πολυπληθές κοινό. Γονείς, παππούδες, αδέλφια, εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων αλλά και άτομα άσχετα με το σχολικό περιβάλλον παρακολούθησαν τη γιορτή. Οι καλεσμένοι (παραβρέθηκαν μέλη του τοπικού συμβουλίου) είχαν προσκληθεί με μια πολύ ωραία πρόσκληση καμωμένη βασικά από φελό και όστρακα. Μετά το τέλος της γιορτής ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πρόσφερε από ένα αναμνηστικό δώρο στα παιδιά που αποφοίτησαν και κεράσματα στους δασκάλους και στους θεατές. ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ παιδιά με πολλά μπάνια για να είστε έτοιμοι και δυνατοί ...το Σεπτέβρη.

Ύστερα από απόφαση του Υπουργείου από την καινούρια σχολική χρονιά δεν θα λειτουργήσουν ολοήμερα τμήματα σε σχολεία με δυναμικότητα μικρότερη των 6 τμημάτων. Έτσι το σχολείο μας δε θα έχει απογευματινή βάρδια δημιουργώντας έτσι προβλήματα στα παιδιά που θα χάσουν μαθήματα όπως η Πληροφορική και τα Αγγλικά αλλά και στους γονείς που θα παίρνουν τα παιδιά τους το μεσημέρι (δημιουργώντας προβλήματα στη δουλειά τους) και χωρίς να έχουν προετοιμαστεί καθόλου για τα μαθήματα της επόμενης μέρας.

14-6-2011

Ευτυχώς σήμερα ζέστανε λίγο γιατί τις δυο προηγούμενες μέρες ή μάλλον νύχτες χρειαζόταν μπουφανάκι για να καθήσεις έξω.

Στο χωριό μας υπάρχουν κάποιοι χώροι που ομόρφηναν με έξοδα τρίτων ή για να τιμήσουν προσφιλή τους πρόσωπα που έχασαν ή απλά για να προσφέρουν στο χωριό τους. Τέτοιοι χώροι (εκτός φυσικά απ' το Ηρώον) είναι η παιδική χαρά (απ' το Σύλλογο της Αθήνας), η Βρύση των αδελφών Παρασκευά στον Άγιο Κων/νο, ο χώρος Γραγουδά απέναντι απ' το φαρμακείο (με ενέργειες του Συλλόγου του χωριού), το πηγάδι στο Λιβάδι απ' τον Νίκο Κόντο και η βρύση στο Τζαμί απ' την οικογένεια Καβρού. Οι χώροι αυτοί δεν έχουν και την καλύτερη δυνατή όψη σήμερα. Ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης σίγουρα αλλά και των χρηστών των χώρων αυτών ή των γονιών τους αν πρόκειται για παιδιά. Αξίζει τον κόπο να τους προσέξουμε περισσότερο.Μόνο έτσι -αν δηλαδή είναι περιποιημένοι- αισθάνονται ικανοποίηση οι δωρητές και παρακινούνται και άλλοι για παρόμοιες προσφορές στο φτωχικό χωριό μας.

12-6-2011

Της Πεντηκοστής σήμερα, στο μέσον του εορταστικού τριημέρου, και η κίνηση στα Βατερά δείχνει να είναι εξαιρετική. Χτες βράδυ είχε καλό κόσμο αλλά σήμερα το μεσημέρι - παρά τις λίγες ψιχάλες που έρριξε- είχε εξαιρετική κίνηση, ιδιαίτερα σε κάποια καταστήματα. Ξεχωρίσαμε το "Μύλο", το "Hola" και το ξενοδοχείο "Ειρήνη". Κάποια καταστήματα ανακαινίζονται ακόμα κάνοντας ή έχοντας μόλις ολοκληρώσει σημαντικές αλλαγές.

Ομάδα ιππέων, χωριανών μας και ξένων, πραγματοποίησε σήμερα έφιππη πορεία. Τους είδαμε στον Πλάτανο να περνάνε προς του "Προκόπα" και στη συνέχεια στα Βατερά να έρχονται απ' τα Μυρίχια. Απόδειξη ότι γι αυτούς δεν ισχύει το σχόλιο που ακούγεται: "ταΐζουν τα άλογα ένα χρόνο για μια μέρα μόνο!" Αποδυκνείεται ότι αυτοί χαίρονται τα άλογά τους κάθε μέρα!!!

Πανηγύρι σήμερα -της Αγίας Τριάδας- στον Πολιχνίτο. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει μουσική στον Πολιχνίτο, όπως είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά το άναμμα του κεριού στο εκκλησάκι, οι παραλίες που περιμένουν είναι πολλές και ...καλές!!!

11-6-2011

Έχει κρυώσει το θέμα -τουλάχιστον απ' τη συγκεκριμένη σκοπιά που θα δείτε- αλλά μιας και αναφέρεται στο σημαντικό για το χωριό μας θέμα του Μουσείου σας ενημερώνω. Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βαΐτσης για την απένταξη του πανεπιστημιακού κέντρου από το ΕΣΠΑ. Δείτε περισσότερα στη διεύθυνση:http://lesvosnews.net/2011/06/09/564/#more-18211

10-6-2011

Μια συντήρηση και πάλι του server στον οποίο είναι ανεβασμένη η σελίδα διέκοψε την επικοινωνία μας

Σήμερα τα Νηπιαγωγεία του χωριού μας και του Πολιχνίτου εξέδραμαν στα Βατερά και στα πλαίσια της περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ασχολήθηκαν με την καθαριότητα της παραλίας. Στο μεταξύ τέσσερα λεωφορεία με μαθητούδια και γονείς επισκέφθηκαν το χωριό και τα Βατερά.

Χτες στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου ο χορευτικός σύλλογος "Μπάλος" έδωσε την αποχαιρετιστήρια παράσταση με χορούς απ' όλη την Ελλάδα που χόρεψαν μικροί και μεγάλοι.

Συγχωριανός μας που εδώ και λίγα χρόνια δρέπει τους καρπούς της πρόωρης αναπηρικής σύνταξής του αποφάσισε να ασχοληθεί σε άλλο τομέα. Πήρε λοιπόν ένα τράγο τον οποίο διαφημίζει ότι έχει κάτι κέρατα να!!! και τα άλλα του είναι μεγαλύτερα απ' τα βυζιά της κατσίκας του. Σε ερώτηση αν θα κόβει δελτία παροχής υπηρεσιών στους πελάτες του η απάντηση ήταν: Αν ο Γιωργάκης περιμένει να σώσει την Ελλάδα απ' τον τράγο του Γιορ.... τελειώσαμε!!!

8-6-2011

Σήμερα το μεσημέρι στα Βατερά η θάλασσα ήταν καταπληκτική, όσο ελάχιστες φορές τη συναντά κανείς. Παντελώς ακύμαντη, ζεστή και πεντακάθαρη. Και τα τρία μαζί τις μεσημεριανές ώρες είναι αρκετά δύσκολο να συναντήσεις.

Συνεχίζονται με πολύ αργό ρυθμό οι προσπάθειες για καθαρισμό των δρόμων και των πεζοδρομίων στα Βατερά. Μεγάλα τμήματα των πεζοδρομίων από τότε που κατασκευάστηκαν (δηλαδή που ασφαλτοστρώθηκε ο παραλιακός δρόμος) ήταν καλυμμένα από καλαμιές και αγριόχορτα. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια να καθαριστούν για να δοθούν σε χρήση απ' τους πεζούς

7-6-2011

Η κίνηση στα Βατερά συνεχώς αυξάνεται αλλά αυτό προκαλεί και ...παράπλευρες απώλειες. Θύμα ο Πλάτανος στον οποίο ο κόσμος λιγοστεύει. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η κίνηση στον Πλάτανο τα βράδυα είναι πολύ μικρή, μικρότερη και απ' αυτή του χειμώνα. Έτσι και χτες το βράδυ το χαρακτηριστικό της πλατείας ήταν η ερημιά. Για να ζωντανέψει ο Πλάτανος πρέπει να έρθουν οι χωριανοί μαςπαραθεριστές του καλοκαιριού. Μην αργείτε επομένως, σας χρειαζόμαστε!!!

6-6-2011

Δημοσιεύτηκε χτες στο ένθετο περιοδικό gK της "Καθημερινής" η συνέντευξη του Βαγγέλη Γραγουδά. Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρει : Μέντορας και ερευνητής, δεξιοτέχνης της μικροχειρουργικής, καινοτόμος στην εφαρμογή θεραπειών για τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και των ενδοφθάλμιων όγκων, ένας μάγος της Οφθαλμολογίας. Στο αμφιθέατρο του Οφθαλμολογικού Kέντρου του Χάρβαντ αναρτήθηκε, μεταξύ σημαντικών ερευνητών, το πορτρέτο του και στο προαύλιο η προτομή του. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ ίδρυσε έδρα με το όνομά του, χρηματοδοτούμενη με 3,5 εκατ. δολάρια. Ο Ευάγγελος Γραγουδάς είναι ένας ζωντανός θρύλος της επιστήμης του.

Κάποια απ' τα σημεία της συνέντευξης που τονίζει το περιοδικό: "Η έρευνα είναι μια σειρά από αποτυχίες και πότε - πότε γεννάται μια επιτυχία. Όταν κατορθώσεις όμως να δεις κάτι να επιτυγχάνει σε χιλιάδες ανθρώπους, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση" "Λέω στους φοιτητές μου: Δεν πρέπει να παρασύρεσαι από μια επιτυχημένη εγχείρηση, νομίζοντας ότι κατέκτησες τον κόσμο. Αργότερα θα δεις ότι έκανες άλλες δέκα επεμβάσεις που απέτυχαν" "Διαβάζοντας φιλοσοφία σε νεαρή ηλικία, ξεπέρασα τους φόβους μου. Ξέρω τί θέλω, ξέρω τι κάνω με τον καλύτερο τρόπο και ξέρω ότι σε όλα υπάρχει ένα τέλος, κάποια στιγμή φεύγεις"

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάθε χωριανός μας, και ιδιαίτερα οι νέοι, τη συνέντευξη αυτή. Για τούτο θεωρώ ότι πρέπει να δημοσιευτεί στον "Αντίλαλο" για να γίνει προσιτή σε όλους.

Πρέπει το χωριό μας να αισθάνεται υπερήφανο που έχει τέτοιους ανθρώπους. Πρέπει τέτοιοι άνθρωποι να γίνονται τα πρότυπα των παιδιών μας και για τούτο νομίζω ότι η γενέτειρά του πρέπει να τον τιμήσει, όχι για να προσδώσει τιμή σ' αυτόν αλλά -μέσα απ' την πράξη αυτή -για να πάρει μέρος της τιμής και της αξίας που η διεθνής επιστημονική κοινότητα του έχει εκχωρήσει.

5-6-2011

Σήμερα στα Βατερά η κίνηση ήταν εξαιρετική και θύμιζε καλοκαιριάτικη περίοδο

Η εθελοντική εξόρμηση που είχε προγραμματισθεί για σήμερα από τη δημοτική ενότητα Πολιχνίτου (δηλαδή τον Αντιδήμαρχο) στα Βατερά απέτυχε παταγωδώς. Παρουσιάστηκε μόνο η πρόεδρος και ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο ίδιος, ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου δεν είχε ενημερωθεί καν για τις ανάλογες εξορμήσεις που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα στα όρια των αρμοδιοτήτων του δηλαδή στη Σκάλα και στη Νυφίδα. Φοβάμαι ότι είμαστε ικανοί ακόμα και γι αυτό: να γελειοποιήσουμε και την ιδέα του εθελοντισμού!!! Όποιοι συμμετείχαν στις πολύ επιτυχημένες εθελοντικές εξορμήσεις στο Δημοτικό σχολείο του χωριού μας κατάλαβαν πολλά γι αυτόν και πρωταρχικά ότι πρέπει να σε εμπνέει ο στόχος αλλά και αυτοί που σε προσκαλούν με τον τρόπο που έχουν αντιμετωπίσει οι ίδιοι τα προβλήματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου η ομιλία του Διευθυντή της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας και καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας κ. Θεοδώρου. Στο ικανοποιητικό από πλευράς προσέλευσης ακροατήριο παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Κορδώνης, οι αντιδήμαρχοι Κατράνης, Βατός και Κουνιαρέλλης,οι δημοτικοί σύμβουλοι Ταξείδης και Καραγεωργίου, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Βρίσας και Βασιλικών, μέλη των τοπικών συμβουλίων Βρίσας και Πολιχνίτου, οι πρόεδροι και πολλά μέλη των Συλλόγων τόσο των συντοπιτών μας της Αθήνας Βρίσας και Πολιχνίτου όσο και των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών μας, οι διευθυντές των σχολείων Πολιχνίτου και Βρίσας, εκπρόσωποι του Συλλόγου των επαγγελματιών Βατερών και άλλοι. Από τις ομιλίες και τοποθετήσεις προκύπτει (από τον δήμαρχο) η βούληση των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημοτικής και περιφερειακής) να προχωρήσει το έργο.Οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Αθήνας (Πολυχρονοπούλου Παττακού Κατερίνα και Ψαριανός Βασίλης) στάθηκαν περισσότερο στην ανάγκη να ξεκολλήσουμε απ' το χτες και να προχωρήσουμε στο αύριο ενωμένοι.Ο κύριος ομιλητής επικεντρώθηκε στο ότι πρέπει να λειτουργήσει το πανεπιστημιακό κέντρο και να συνεχιστούν οι ανασκαφές με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και να μη μένουμε αδρανείς περιμένοντας πότε θα ολοκληρωθεί το έργο. Απέδωσε τα εύσημα σε όσους πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της Συλλογής αλλά άφησε και σαφείς αιχμές στο ότι σήμερα δεν συνεργάζονται παραδίδοντας τα έγγραφα που κατέχουν. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία της πλειοψηφίας του τοπικού συμβουλίου Πολιχνίτου οι οποίοι είτε δεν καλέστηκαν είτε απείχαν για τους δικούς τους λόγους.

4-6-2011

Έχουν φτάσει και από Αθήνα-οι εκπρόσωποι του Συλλόγου- για τη σημερινή ομιλία, στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, του κ.Θεοδώρου, Διευθυντή της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας.

Δυο λεωφορεία με "ενήλικους" αυτή τη φορά επισκέπτες είδαμε σήμερα στα Βατερά. Να διευκρινίσω σχετικά με τους επισκέπτες του χωριού και των Βατερών που σποραδικά αναφέρω ότι δεν κάνω καταγραφή όλων των επισκεπτών αλλά απλά προσπαθώ -σύμφωνα με ότι πέφτει στην αντίληψή μου- να δίνω σε όσους βρίσκεστε μακρυά μια εικόνα της κίνησης στην περιοχή μας.

Ανακοινώθηκε απ' τα μεγάφωνα της Κοινότητας κάλεσμα της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου για αύριο το πρωί -ημέρας για το Περιβάλλον- για να γίνουν εθελοντικές εξορμήσεις καθαρισμού των παραλιών στα Βατερά, στη Σκάλα, τη Νυφίδα και το Σκαμνιούδι.

3-6-2011

Μια εβδομάδα απομένει ακόμα για να τελειώσουν τα διαγωνίσματα των παιδιών και να ηρεμήσουν και οι γονείς μαζί με αυτά. Παρασκευή σήμερα πάντως και η κίνηση στο "Μύλο" ανεβασμένη. Στο μεταξύ τα Δημοτικά σχολεία έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για τις καθιερωμένες εκδρομές. Ένα ελάχιστο ποσοστό απ' αυτές φτάνει και στην περιοχή μας. Σήμερα πάλι είδαμε λεωφορείο με τη σχετική πινακίδα "Σχολική εκδρομή" στα Βατερά

Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα που δούλεψαν στο χωριό κάποια μηχανήματα του Δήμου για το κόψιμο των χορταριών και τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων. Συμπέρασμα: χρειάζονται πολλές βδομάδες ακόμα!!!

2-6-2011

Της Αναλήψεως σήμερα και κατά το έθιμο πρέπει να κατεβείτε στα Βατερά. Όσοι βρίσκεστε λίγο μακρυά και σας είναι δύσκολο, βρείτε μια άλλη παραλία για να βολευτείτε και ...τα Βατερά εδώ είναι να σας περιμένουν

Σήμερα στον Πλάτανο είχαμε μια πολυμελή ομάδα γερμανών τουριστών, που απόλαυσαν το καφεδάκι τους

Μείωση περίπου 15% του πληθυσμού του χωριού μας δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία από την απογραφή που έγινε πριν λίγες μέρες. Απογράφηκαν περίπου 850 άτομα (απ' τα οποία 231 στα Βατερά). Αποδείχτηκε έτσι ότι ήταν υπερβολικοί οι φόβοι όσων αντέδρασαν στο κάλεσμά μου να έρθετε όσοι περισσότεροι μπορούσατε να απογραφείτε στο χωριό, φοβούμενοι ότι αν ξεπεράσουμε τους ...1000!!! θα γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των επαγγελματιών στο ΤΕΒΕ.

Μέσα σε πενήντα χρόνια ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε 50%. Στην απογραφή του 1961 ήμασταν περίπου 1680

1-6-2011

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Το Δημοτικό σχολείο της Πέτρας (με τρία λεωφορεία) επισκέφθηκε σήμερα το χωριό μας. Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο κάθισαν στον Πλάτανο, όπου όμως με ένα μόνο καφενείο ανοιχτό τα πράγματα δεν ήταν ειδυλλιακά. Στη συνέχεια γευμάτισαν σε ταβέρνα στα Βατερά.

Σήμερα το πρωί, στις 9.00 η ώρα, στα Βατερά η θάλασσα ήταν "γάλα". Ήταν τόσο απίθανη ώστε ήταν αδύνατο να ...αντισταθείς!!!

31-5-2011

Συνεργείο της ΔΕΥΑΛ από τη Μυτιλήνη άρχισε εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς στο εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του χωριού. Επίσης συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η βελτίωση αγροτικών δρόμων και η κοπή χόρτων. Για μια ακόμα μέρα τα ιδιωτικά κανάλια δεν "φαίνονται" και μάλιστα τώρα που η αγωνία για κάποια ...σήριαλ είναι στο κατακόρυφο.

Στο ένθετο περιοδικό της "Καθημερινής" την Κυριακή 5 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί συνέντευξη του συγχωριανού μας, που τιμά την Ελλάδα διεθνώς, καθηγητή οφθαλμολογίας στην Αμερική, Βαγγέλη Γραγουδά. Ο Βαγγέλης Γραγουδάς, που εξακολουθεί να είναι ένας γνήσιος βρισαγώτης και πατριδολάτρης έχει διαγράψει μια εξαιρετική διεθνή καριέρα με πληθώρα επιτυχιών και διεθνών διακρίσεων.

Θυμίζουμε την ομιλία του κ. Θεοδώρου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Διευθυντή της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας, το Σάββατο 4-Ιουνίου στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου.

30-5-2011

'Υστερα απ' την ξαφνική ασθένεια του Μητροπολίτης μας αναβάλλονται τα εγκαίνια του ιατρείου του χωριού που επρόκειτο να γίνουν την Πέμπτη.

Τα μηχανήματα του δήμου σήμερα εργάζονται στην περιοχή του χωριού μας για επισκευή αγροτικών δρόμων και κοπή χόρτων.

Εδώ και τρεις τέσσερις μέρες (από τις καταιγίδες) έχει χαλάσει ο αναμεταδότης των ιδιωτικών καναλιών

29-5-2011

Σταμάτησαν από χτες οι βροχές αλλά ο καιρός δεν έστρωσε ακόμα. Παρ' όλα αυτά η κίνηση στα Βατερά είναι καλή και συνεχώς ανοίγουν και άλλα μαγαζιά.

Σημαντική βλάβη (σπάσιμο) σημειώθηκε χτες το βράδυ στο δίκτυο ύδρευσης στα Βατερά και παρότι Κυριακή σήμερα το συνεργείο του Δήμου εργάζεται για την αποκατάσταση της

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου είναι της Αναλήψεως και στις 11 η ώρα θα πραγματοποιηθούν από το Μητροπολίτη τα επίσημα εγκαίνια του νέου ιατρείου. Έχουν κληθεί οι αρχές του Δήμου. Θα παραβρεθεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου. Προηγούμενα η θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε το 40ημερο μνημόσυνο του Κώστα Δ. Νικέλλη.

28-5-2011

Χτες το απόγευμα ο καιρός τα χάλασε πάλι αλλά δεν έκανε το κακό της προηγούμενης μέρας. Σήμερα το πρωί όμως η καταιγίδα ήταν δυνατή (αστραπές, κεραυνοί και δυνατή βροχή) και όταν ξεθύμανε συνέχισε να ψιλοβρέχει. Έτσι μέχρι τις 8 η ώρα το πρωί είχαμε ακόμα 25 χιλιοστά βροχής. Ρεκόρ σίγουρα για μήνα Μάιο. Κοντεύουμε στις 28,5 ίντσες "Σα καρπουζέλια θα γίνουν οι ιλιές" σχολιάζουν στον Πλάτανο.

27-5-2011

Με υπηρεσιακό σημείωμα που υπογράφει ο Δήμαρχος Λέσβου και έχει σταλεί σε διάφορους φορείς γίνεται ενημέρωση για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής μας. Μεταξύ άλλων αναφέρε ότι έγιναν ενέργειες απ' τον ίδιο στην Αθήνα ώστε :"με πολύ κόπο προς επίλυση γραφειοκρατικών και χρηματοδοτικών ζητημάτων επιτέλους ελύθη το πρόβλημα της επέκτασης του εν λόγω δικτύου ώστε να συμπεριληφθεί και η Βρίσα και τα Βατερά.Ήταν μεγάλη επιτυχία αλλιώς το έργο θα έμενε ημιτελές με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον ..." Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προωθήσει το έργο μόνο για τον Πολιχνίτο. Στο ίδιο σημείωμα ο Δήμαρχος αναφέρεται και στο πρόβλημα του σπασμένου υπονόμου στο ποτάμι και επισημαίνει στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ ότι "επιβάλλεται η άμεση μετάβαση επι τόπου συνεργείου τεχνικού της ΔΕΥΑΛ προς διεξαγωγή των αναγκαιουσών εργασιών" Ζητάει μάλιστα να τηρηθεί ενήμερος των εργασιών που θα γίνουν. Μπράβο Δήμαρχε!!! Μπορεί να απέχεις πενήντα χιλιόμετρα απ' το χωριό και ο Πολιχνίτος μόλις πέντε αλλά δείχνεις ότι μας νοιάζεσαι περισσότερο από άλλους αρμόδιους.

Ο χωριανός μας Σταύρος Παρασκευάς ορίστηκε απ' την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας (ΟΛΣΑ) ως εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Λέσβου.

Σε μια ασυνήθιστη καταιγίδα εξελίχτηκε το χτεσινό μπουρίνι που διάρκεσε αρκετές ώρες και έρριξε μια ίντσα νερό.Περισσότερο νερό έπεσε στο χωριό παρά στα Βατερά. Παράπλευρες απώλειες είχαμε για όσους δεν είχαν μαζέψει τα σανά τους και σε κάποιες περιπτώσεις στους μπαχτσέδες

Σήμερα, παρά την πρωινή συννεφιά, η μέρα μέχρι τώρα -μεσημέρι- εξελείχτηκε πολύ καλά και απόλαυσαν την εξόρμησή τους όσοι πήγαν το πρωί στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.

Το δημοτικό σχολείο της Φίλιας επισκέφθηκε το μουσείο του χωριού μας.

26-5-2011

Εδώ και μια ώρα (από τις 7.00 το απόγευμα) καταιγίδα πάνω απ' το χωριό μας. Δεν ρίχνει νερό πολύ αλλά η σκοτινειά, οι αστραπές και οι κεραυνοί δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν είναι συνηθισμένη στο χωριό.

Συνεργείο του Δήμου χτες και σήμερα φράζει λακούβες στους δρόμους των Βατερών και του χωριού. και τελειωμό δεν έχουν!!!

Σχετικά με τη χτεσινή συνέλευση στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου για τα προβλήματα της περιοχής να σας ενημερώσω συνοπτικά με βάσει πληροφορίες που πήρα. Τη συνέλευση είχε διοργανώσει η πλειοψηφία της δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου, που ήταν και στο προεδρείο. Παρέστησαν λίγα άτομα (λίγες δεκάδες) και ανάμεσά τους οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Χατζηκομνηνός και Πατερέλλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξίου, Καραγεωργίου και Λεμονός, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Βρίσας και Σταυρού και οι πρώην δήμαρχοι Πολιχνίτου και τώρα δημοτικοί σύμβουλου Συκάς (δεν είναι τώρα δημοτικός σύμβουλος), Παλαιολόγος και Παρασκευαΐδης. Γενικά ήταν μια αντικατρανική συνέλευση η οποία απ' τη μια έδωσε την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο πρόβλημα της δημοτικής κοινότητας Πολιχνίτου αυτοί που παραβρέθηκαν και να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για τα βασικά προβλήματα της περιοχής μας. Ο Δήμαρχος έστειλε επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων δήλωνε ότι στηρίζει Κατράνη, ο οποίος και αυτός δεν παρέστη και τοποθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο.

Το δημοτικό σχολείο του χωριού μας σήμερα πραγματοποιεί εκδρομή σε Καλλονή και τα γύρω χωριά.

Αύριο γιορτάζει το εξωκλήσι του Αγίου Ιαωάννη του Ρώσου, που έχτισε τα τελευταία χρόνια ο αείμνηστος Κώστας Χιωτέλλης και το πρωί θα γίνει θεία λειτουργία.

Για την εξέλιξη του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή μας ενημερωθείτε στη διεύθυνση: http://lesvosnews.net/2011/05/26/33-52/#more-17063

25-5-2011

Κηδεύτηκε σήμερα η Δέσποινα Φρύσα. Η μακαρίτισσα ήταν ο μόνος κάτοικος του χωριού μας αυτή την περίοδο που είχε γεννηθεί στα απέναντι παράλια και είχε φτάσει πρόσφυγας στο χωριό μας μεταφέροντας μεταξύ των άλλων πληθώρα αναμνήσεων.

Από τα μεγάφωνα της Κοινότητας ανακοινώθηκε ότι το απόγευμα στις 7.00 θα γίνει συνέλευση στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου για τα προβλήματα της περιοχής μας.

Πριν μια βδομάδα λέγαμε "τί καιρός είναι αυτός, τι κρύο είναι αυτό" και ήδη αρχίσαμε "πωπώ τι ζέστη είναι αυτή"!!!

24-5-2011

Πέθανε σήμερα το απόγευμα και θα κηδευτεί αύριο το πρωί στις 11.00 η ώρα η Δέσποινα Φρύσα. Ήταν η μοναδική υπεραιωνόβια κάτοικος του χωριού μας ηλικίας 103 ετών.

Στο προσκήνιο μπαίνει η προσπάθεια για την επίσπευση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Σταυρού - Αμπελικού που θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση προς και από Πλωμάρι. Είναι γεγονός ότι η ενέργεια αυτή δεν ενθουσιάζει τον κόσμο -και ιδιαίτερα τον επαγγελματικό- αλλά πάντα ισχύει η παροιμία "μπροστά στ' ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα" Σχετικό είναι το δημοσίευμα του "Εμπρός" που μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση: http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=b29143bc-5e0f-4c4a-94c2-59ff80fde96f

Η βεντέτα στον Πολιχνίτο ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο και την πλειοψηφία του συμβουλίου της δημοτικής Κοινότητας συνεχίζεται επειδή αυτή -η πλειοψηφία- πρόσκειται στην αντιπολίτευση.Το ζήτημα δεν θα ήταν πρέπον να απασχολήσει τη σελίδα μας αν δεν έφταναν τα απόνερά της μέχρι το χωριό μας και μάλιστα με καταστροφική διάθεση. Συγκεκριμένα ο κ. Κατράνης μη "αναγνωρίζοντας" ως "ηθική" την πλειοψηφία αυτή, ενεργεί σε πολλές των περιπτώσεων και ως "Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου" υποκαθιστώντας στην πράξη τον κ. Καρακλά. Ρίχνει λοιπόν όλες τους τις δυνάμεις στο να κάνει έργο στον Πολιχνίτο και έτσι την πληρώνουν τα χωριά. Κραυγαλέα ήταν η ενέργειά του να προτείνει για τον τεχνικό προγραμματισμό του Δήμου 22 έργα ονομαστικά για τον Πολιχνίτο και κανένα για κανένα άλλο χωριό της περιοχής. Είπαμε ο Πολιχνίτος είναι το κεφαλοχώρι και δικαιούται προνομιακής μεταχείρισης αλλά όχι και έτσι.Μια ιδέα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Πολιχνίτο μπορείτε να δείτε σε δημοσίευμα του "Εμπρός" στη διεύθυνση: http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=b580d08f-65fc-49bd-a1fd-7e19e710cd3a

23-5-2011

Το μόνο που απέμεινε πια απ' το πανηγύρι του χωριού είναι οι σημαιούλες που στόλιζαν τον κεντρικό δρόμο

Μεγάλη ανάσα σήμερα για όσα παιδιά ολοκλήρωσαν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Κάποιοι θα τελιώσουν την Τετάρτη αφού γράψουν και το μάθημα επιλογής της Οικονομίας. Στο Λύκειο Πολιχνίτου φέτος συμμετείχαν στις εξετάσεις αυτές μόνο τέσσερα παιδιά απ' το χωριό μας. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όλους

Μια συμπλήρωση στα χτεσινά "Κοινωνικά" Παντρεύτηκε και ο Θανάσης Δημητρίου, γιος της Μηλιάς Σγούτσου.

22-5-2011

Τέλιωσε και το φετινό πανηγύρι. Νομίζω ότι από κάθε άποψη ήταν ικανοποιητικό. Χτες το βράδυ και πάλι ο Πλάτανος γέμισε. Δεν είχε όμως τους χορούς και το κέφι της παραμονής.

Από σήμερα αρχίζει πια η περίοδος των Βατερών -τα οποία και χτες βράδυ είχαν καλό κοσμο.Σήμερα το μεσημέρι αρκετοί έκαναν μπάνιο. Ομπρέλες και ξαπλώστρες -λίγες βέβαια- έχουν ήδη βάλει το ξενοδοχείο του Μπαλή, ο Μύλος, ο Ζούρος, τα Καλαμάκια, ο Κοζανίτης, το Αφροδίτη (Χαχαδάκη) και τα ενοικιαζόμενα του Κολιόπουλου. Όσα μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει ή ακόμα και κάποια ανοιχτά ετοιμάζονται ή βελτιώνονται πυρετωδώς

Λίγα κοινωνικά -έστω και αρκετά καθυστερημένα κάποια- Σήμερα έγινε το 40ημερο μνημόσυνο της Μηλιάς Πετρά. Γέννησε η Μαρία Σάββα, στην Αθήνα, κοριτσάκι ζευγαρώνοντας τέλεια το γιό της. Παντρεύτηκε ο Σεβαστός Σάββας. Αρραβωνιάστηκε ο Μάκης Γεωργίου Νικέλλης

21-5-2011

Του Αγίου Κωνσταντίνου σήμερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Κωστήδες, τις Ντίνες και τις Έλενες. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στο χωριό μας διότι πραγματικά σήμερα γιορτάζει το χωριό.

Χτες το απόγευμα στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης και συλλειτούργησαν ο παπάς του Λισβορίου και ο "βρισαγώτης" παπάς -σύζυγος της Μαρίας Κώστα Σιγεώργη. Χαρακτηριστικό στον άγιο Κωνσταντίνο η υπερπληθώρα "άρτων". Ο κόσμος, αν και ο Εσπερινός έγινε νωρίς γιατί ο Μητροπολίτης θα έφευγε για Ερεσό, αρκετός. Οι πραματευτήδες και οι χαλβατζήδες φανερά λιγότεροι από άλλες χρονιές.

Το γλέντι έγινε στον Πλάτανο. Ζωντανή μουσική είχε ο Στέλιος, που στην ουσία έκανε το πανηγύρι, αλλά καλά δούλεψαν και οι καφετέριες του Στάθη και του Θανάση.

Είδαμε αρκετούς χωριανούς μας που ζουν έξω απ' το νησί μας και ήλθαν για το πανηγύρι. Αν κρίνουμε από το χορό πρέπει να πέρασαν καλά. Το χορό άνοιξε, ως συνήθως, ο εορτάζων Κώστας Καραΐσκος πλαισιωμένος, όπως ο ίδιος έλεγε αργότερα, "από δυο γιατρούς". Τα ρέστα του έδωσε στο χορό και ένας άλλος μερακλής Κώστας, ο Καλπακτσής.

Φυσικά δεν μπορούσε να λείψει απ' το πανηγύρι και ο καβγάς που στη συνέχειά του είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της μουσικής, η οποία όμως ξανάρχισε και συνέχισε μέχρι τις 4.00 περίπου.

Σήμερα το πρωί στην Εκκλησία ο κόσμος ήταν μέτριος. Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος με τους αντιδημάρχους Πολιχνίτου και καθαριότητας (Κουνιαρέλλη). Πάρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Ταξείδης και Καραγεωργίου και σύσωμο το τοπικό συμβούλιο. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού απ' το τάγμα Πολιχνίτου με επικεφαλής της αντιπροσωπείας τον διοικητή Απόστολο Φρύσσα.Στην πομπή υπήρχαν τα καθιερωμένα πλέον αγγελάκια και τα λάβαρα με το "Εν τούτω νίκα"

Μετά το τέλος της ακολουθίας ο κόσμος ήπιε τον καφέ του με ένα πολύ καλό καιρό ενώ ο Σύλλογος δεξιώθηκε τους επισήμους στην καφετέρια του Στάθη.Στη συνέχεια ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το κάτω μέρος της Αγροτολέσχης, το κοινοτικό γραφείο καθώς και τον σπασμένο υπόνομο στο ποτάμι. Ενημερώθηκε απ' την πρόεδρο για τα προβλήματα και ειδικά για τους υπονόμους, σε αντίθεση με άλλους, έδειξε να καταλαβαίνει πολύ καλά το επείγον του θέματος και ζήτησε να σταλούν ειδικοί από την ΔΕΥΑΜ για την άμεση αντιμετώπισή του.

Το βράδυ αναμένεται η συνέχεια στον Πλάτανο και η δική σας ενημέρωση αύριο.

20-5-2011

Παραμονή σήμερα και το πανηγύρι αρχίζει. Όσοι έχετε χρόνια να κάνετε το πανηγύρι στο χωριό μη νομίζετε ότι θα υπάρξει η κασμοσυρροή που ξέραμε κάποτε. Αλλά μιας και ο καιρός είναι καλός -χτες το απόγευμα ψιλόβρεξε λίγο και έκανε κρύο- και είναι και Παρασκευή κάτι θα γίνει. Βέβαια το πανηγύρι περιορίζεται πια μόνο στον Πλάτανο μιας και τα υπόλοιπα καφενεία έκλεισαν ή υπολειτουργούν. Πέρασαν ανεπιστρεπτί τα χρόνια που όπως λενε οι παλιότεροι είχε τρεις μουσικές στον Πλάτανο αλλά και πριν 25 περίπου χρόνια που είχε δυο μουσικές στην πλατεία (με τους ενισχυτές τους!!!)

Βέβαια έχουν αλλάξει και άλλα πράγματα. Τέτοιες μέρες -όταν υπήρχε η ανεξάρτητη Κοινότητα Βρίσας- το χωριό έλαμπε απ' τις μηχανές μέχρι το Σανταλιώτη και απ' το Σανταλιώτη μέχρι του Προκοπίου και την Εκκλησία.Τώρα, όπως έγραψα και χτες, δυο εργάτες εργάστηκαν δυο μέρες και καθάρισαν και ασβέστωσαν το κεντρικό δρόμο απ' την Παράδεισο μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο. Αν περπατήσεις όμως την είσοδο του χωριού στο Τζαμί, το δρόμο προς την Εκκλησία και από κει περιμετρικά παιδική χαρά προς Άγιο Κωνσταντίνο, δηλαδή τους δρόμους απ' όπου θα περάσει η πομπή κατά τη λιτανεία της εικόνας, θα δεις παντού χόρτα και κατά τόπους σκουπίδια. Και να υπενθυμίσω ότι το Πάσχα την όποια καθαριότητα του χωριού την είχαν αναλάβει οι Σύλλογοι.

Ο Σύλλογος της Αθήνας, θέλοντας να συμβάλλει στον ευπρεπισμό του χωριού αγόρασε ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα το οποίο έδωσε για χρήση και διακείριση στον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους άλλους φορείς του χωριού.

19-5-2011

Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Πάνου Κουγκούλιου σε συγκινησιακό κλίμα που τροφοδοτούσε η επί εικοσαετία αφοσίωση της οικογένειάς του στο πρόβλημα υγείας που είχε.

Στις 7 το απόγευμα της 4ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου ομιλία του καθηγητή Παλαιοντολογίας του Πανεπιστήμιου της Αθήνας και Διευθυντή της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας με θέμα: Η ανάδειξη των παλαιοντολογικών θησαυρών και η συμβολή τους στην Έρευνα, στην Εκπαίδευση και στον Πολιτισμό. Δυνατότητες και προοπτικές

Δυο υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου δουλεύουν σήμερα στο χωριό για το επικείμενο πανηγύρι.

18-5-2011

Πέθανε νωρίς το απόγευμα ύστερα από πολύχρονη ασθένεια και θα κηδευτεί αύριο στις 11 η ώρα το πρωί ο Πάνος Κουγκούλιος. Τον Πάνο είχαμε βρει πριν από είκοσι περίπου χρόνια κάτω από μια αχλαδιά ημιπαράλυτο. Από τότε έδινε αγώνα ζωής ο ίδιος και η οικογένειά του.

Μπήκαν και οι υπόλοιπες σημαιούλες, πήρε τη γιορτινή του όψη το χωριό. Ελπίζουμε να το καθαρίσουν βέβαια, να κόψουν τα χόρτα απ' τους δρόμους που θα περάσει η λιτάνευση της εικόνας και να ασπρίσουν λίγο τα πεζοδρόμια. Αυτονόητα και απλά πράγματα θα πείτε. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Μεγάλο χορτοκοπτικό μηχάνημα κόβει τα χόρτα στο δημόσιο δρόμο προς τα Βατερά.

Άνοιξε πράγματι το καινούριο ιατρείο και τα σχόλια είναι βέβαια εξαιρετικά. Άκουσα απ' τους συγχωριανούς μας να λένε καλές κουβέντες για τη συχωρεμένη την Πετράδαινα που δώρησε το παλιό σπίτι στην εκκλησία, για τα αδέλφια Νικέλλη που χρηματότησαν απλόχερα την όλη προσπάθεια και για τον ιερέα που επιστατούσε (και όχι μόνο) των εργασιών Με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι ο γιατρός που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε το χωριό δεν θα ξαναέλθει αλλά έχει προσληφθεί η αντικαταστάτριά του και έτσι δεν θα μείνουμε για μεγάλο διάστημα χωρίς γιατρό.

Το άκουσα στον Πλάτανο: Ο Δημητρός ο Σιγιώργης, ο Κύκλωπας, σχολιάζοντας τις φιλοφρονήσεις του γέρου Μανώλη Μανώλα στους επισκέπτες του χωριού σε προεκλογική περίοδο, είπε ότι "ο Μανώλης Αγγλογαλλίζει" το οποίο μεταφράζεται ότι είναι και με τους μεν και με τους δε επειδή έκανε σε όλους τεμενάδες και χειραψίες!!!

17-5-2011

Επιτέλους από αύριο ανοίγει την πόρτα του το καινούριο ιατρείο του χωριού. Σήμερα μεταφέρθηκε το κρεβάτι εξέτασης -το μοναδικό πράγμα που θα χρησιμοποιηθεί απ' το παλιό ιατρείο- και ανακοινώθηκε απ' τα μεγάφωνα ότι αύριο όσοι θέλουν ιατρική συνδρομή θα πρέπει να πάνε στο νέο ιατρείο. Τα εγκαίνια θα ακολουθήσουν σε λίγες μέρες.

Καινούριο κρούσμα είχαμε στο χωριό. Βλέπετε οι επιτήδιοι δεν μας αφήνουν να ...πλήξουμε. Πότε το κουτί απ' τον Άγιο Κωνσταντίνο, πότε αρνιά και κατσίκια, όλο και κάτι γίνεται. Χτες ο (οι) δράστης (ες) ήτανε πιο προκλητικοί. Έσπασαν το τζάμι επαγγελματικού αυτοκινήτου, που ήταν σταθμευμένο κάτω απ' το παράθυρο του ιδιοκτήτη-επαγγελματία και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό που είχε μέσα σε ένα κουτί. Ό ίδιος επαγγελματίας είχε -λένε- πέσει θύμα κλοπής και πριν από χρόνια και μάλιστα σημαντικού ποσού.

Πρωί -πρωί σήμερα οι σημαιούλες είχαν αναρτηθεί από τον ιερέα έξω απ' τον Άγιο Κωνσταντίνο δίνοντας την εορταστική όψη. Θα ακολουθήσει ο Σύλλογος με τις υπόλοιπες στον κεντρικό δρόμο.

16-5-2011

Σήμερα ανάμεσα στα άλλα θαλασσινά ξεχώριζαν οι καλογριές (για σούπα) και οι αγριογαρίδες για τους μερακλήδες.

Σχετικά με το πανηγύρι ανακοινώθηκε επίσημα ότι την παραμονή στον εσπερινό, που θα αρχίσει στις 7.00 θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραστεί και ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο Πολιχνίτου.

Ο Σύλλογος της Αθήνας βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό και τα Βατερά προτίθεται να προμηθευτεί ένα χορτοκοπτικό και ένα μηχάνημα κοπής κλαδιών για να χρησιμοποιούνται από την "κοινότητα"

15-5-2011

Αρκετά καλή για την εποχή η κίνηση σήμερα στα Βατερά. Όλοι μας τόσο καιρό με τις συννεφιές και τα κρύα αναζητούσαμε πως και πως να βγούμε απ' ...το θολάμι μας!!!

Η εβδομάδα του πανηγυριού αρχίζει από αύριο. Το πανηγύρι είναι το Σάββατο και αν δεν τα χαλάσει ο καιρός κάτι καλό θα γίνει.

Ορισμένοι χωριανοί μας θορυβήθηκαν απ' το δημοσίευμα της εφημερίδας (Τα νέα της Λέσβου) για το σπασμένο αποχετευτικό αγωγό ο οποίος μολύνει -όπως έγραφε το δημοσίευμα- τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι φόβοι για το πόσιμο νερό είναι υπερβολικοί -προς το παρόν τουλάχιστον- αλλά να μη ξεχνάμε ότι η βασική γεώτρηση του χωριού απέχει λιγότερο από 100 μέτρα. Στο ίδιο δημοσίευμα -που διάβασα ολόκληρο μόλις σήμερα- ο αντιδήμαρχος δηλώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, ότι υπάρχει εδώ και 2-3 χρόνια και ότι θα τακτοποιηθεί.Μια διευκρίνηση: το πρόβλημα παρουσιάζεται αρκετές φορές από τότε που έγινε το δίκτυο (εδώ και 50 χρόνια) αλλά πάντα αποκαθίσταται η ζημιά άμεσα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ξανά φέτος και δυστυχώς η βαρύτητά του δεν αξιολογείται κατά τη γνώμη μου σωστά απ' την αντιδημαρχία.

14-5-2011

Επιτέλους μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα που μπορούσες να καθίσεις άνετα έξω. Ο Πλάτανος ήταν πολύ ελκυστικός αλλά και τα Βατερά ακόμα καλύτερα. Ήδη τα περισσότερα καταστήματα έχουν ανοίξει και ολιγομελείς ομάδες τουριστών κάνουν τις βόλτες τους. Φέτος βλέπω να περιδιαβαίνουν τα σοκάκια του χωριού με μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες χρονιές. Λέτε να προετοιμάζονται για την ...αξιοποίηση περιουσιακών μας στοιχείων;

Του αγίου Θεράποντα σήμερα και γιόρταζε το εκκλησάκι που έχτισε ο παπά Σταύρος στο δρόμο για την Παναγιούδα. Χτες έγινε εκεί ο εσπερινός και σήμερα το πρωί η λειτουργία.

Το αγροτικό χαρακτηριστικό της φετινής άνοιξης είναι τα υπερβολικά πολλά και μεγάλα χόρτα που καλύπτουν χωράφια και δρόμους και τα οποία δύσκολα καταπολεμούνται. Να είμαστε τυχεροί το καλοκαίρι να μη συμβεί το κακό.

13-5-2011

Σε ολιγόλεπτη φιλική συζήτηση που είχα σήμερα με τον αγροτικό γιατρό του χωριού έμαθα ότι θα ρθει στο χωριό μας τρεις (3) μέρες μόνο ακόμα Στη συνέχεια θα πάρει άδεια και όταν επιστρέψει θα παραμείνει στο κέντρο υγείας Πολιχνίτου.Στο μεταξύ σε συνάντηση της προέδρου του τοπικού συμβουλίου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα, παρουσία του Διοικητή, να γίνει η μετεγκατάσταση του ιατρείου στο νέο κτήριο και τα επίσημα εγκαίνια να γίνουν σε μέρα που θα συμφωνήσουν ο Διοικητής με τον Μητροπολίτη. Τόσο καιρό το ιατρείο παρέμενε κλειστό για αστείους λόγους και αστείες(;) δικαιολογίες και ο γιατρός δούλευε σε άσχημες συνθήκες. Τώρα που ενεργοποιηθεί επιτέλους το νέο εξαιρετικό ιατρείο, που πρόσφεραν στο χωριό μας -να μην το ξεχνάμε- τα αδέλφια Νικέλλη απ' την Αμερική, θα έχουμε ιατρείο πολυτελείας αλλά δεν θα έχουμε γιατρό!!! Γκαντεμιά; Δε νομίζω!

12-5-2011

Ανακοινώθηκε από το Δήμο Λέσβου το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2011. Δηλαδή τα έργα τα οποία προτείνονται να υλοποιηθούν. Έργα προτείνει ο κάθε τοπικός αντιδήμαρχος για τη δημοτική ενότητα της οποίας προΐσταται και κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα ξεχωριστά για τον εαυτό της. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είναι δημοσιευμένο στη διεύθυνση:http://www.mytilene.gr/index.php/lang-el/home/-qq/805 Αξίζει τον κόπο να μπείτε στη διεύθυνση και να κάνετε μια περιήγηση. Επικεντρώστε την προσοχή σας στο τί προτείνουν οι δημοτικές ενότητες (δηλαδή οι αντιδήμαρχοι).Όχι για τα έργα που συνεχίζονται αλλά για τα καινούρια που προτείνονται (2η στήλη). Και πιο συγκεκριμένα τί προτείνουν για την έδρα του Δήμου και τι για τα άλλα χωριά της περιοχής τους. Δείτε πως ξεχωρίζει η περιοχή μας. Προτιμώ να μην επηρεάσω την κρίση σας. Μπείτε όμως και δείτε τι γίνεται στη δημοτική ενότητα Πολιχνίτου και τι γίνεται σε ΟΛΕΣ τις άλλες. Και τονίζω όχι τί προτείνουν οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες (η κάθε μια για το χωριό της) αλλά τι προτείνει ο αντιδήμαρχος (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ) για όλα τα χωριά.

11-5-2011

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα της Μυτιλήνης "Νέα της Λέσβου" αναφέρεται στο θέμα του προβλήματος του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης στο χωριό μας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ότι είναι σπασμένος ο αγωγός και τα λύματα χύνονται μέσα στο ποτάμι σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σπίτια. Υπάρχει και δήλωση του Αντιδήμαρχου ότι γνωρίζει το θέμα και σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα.

Καλή λιακάδα έχουμε σήμερα παρά τις προβλέψεις για συννεφιές και βροχές. Αυτό ίσχυε μέχρι το μεσημέρι!!!

Για να μη ξεχνάμε και την παλιά μας "τέχνη" εύχομαι σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που από αύριο ρίχνονται στον αγώνα των εξετάσεων, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

10-5-2011

Οι μέρες περνάνε αλλά δεν λέει να δούμε Άνοιξη. Τουλάχιστον από πλευράς θερμοκρασίας. Παρηγοριόμαστε μονάχα με τους ανοιξιάτικους μεζέδες, που φυσικά κι αυτούς πρέπει να τους απολαύσεις μέσα. Χλωροκούτσια και σαρδέλες πελαγίσιες παστές είδαμε.

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου παρέστη για λίγο και ο Γιώργος Πάλλης (επικεφαλής της παράταξης "Αλλαγή πορείας") Τις δηλώσεις του μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:http://lesvosnews.net/2011/05/09/5-232/#more-15942

9-5-2011

Αρχίζει αύριο η απογραφή του πληθυσμού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του μήνα. Για να δούμε πόσοι θα βρεθούμε;

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου το Σάββατο αποφασίστηκε να προταθεί αρμοδίως η μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου των Βατερών από το σημείο συνάντησής του με το δρόμο Βρίσας-Βατερών και προς τα ανατολικά.

Πριν λίγα χρόνια ο (προηγούμενος) ταξιτζής του χωριού μας μετέφερε έναν (συχωρεμένο) συγχωριανό μας από τη Μυτιλήνη στο χωριό. Στις αρχικές προσπάθειες του ταξιτζή να ανοίξει κουβέντα με τον επιβάτη ο δεύτερος δεν άνοιξε το στόμα του. Όταν έφτασαν στο Ηρώο ακούγεται απ' το στόμα του επιβάτη (ο οποίος φορούσε και ακουστικά) ένα "Ε;" και η αντίδραση του ταξιτζή:" Όχ(ι) ρε μπάρμπα τώρα. Μι του χαλάς. Πάνου που θα κάναμι ρικόρ να μη βγει μλια σ' ούλ(η) τ'ν διαδρουμή, μι του χάλασις τώρα στα τιλιώματα!!!"

8-5-2011

Κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι, παρουσία όλων των παιδιών της η Σουλτάνα Μαργαρίτη. Απών μόνο ο αξέχαστος Πάνος της που την περιμένει στο τέλος του μεγάλου της ταξιδιού.

Παρουσία του Μητροπολίτη μας, πολλών άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου σε ένα κατάμεστο θεατράκι των "Αστέγων" στη Μυτιλήνη, παίχτηκε για δεύτερη φορά το θεατρικό έργο του Λυκείου Πολιχνίτου με θέμα το βίο του πολιούχου του νησιού μας Αγίου Θεοδώρου.

7-5-2011

Πέθανε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υγείας του Πολιχνίτου, όπου είχε μεταφερθεί λίγο πριν, η Σουλτάνα Μαργαρίτη. Ακόμα δεν έγινε γνωστό (νωρίς το μεσημέρι) πότε θα γίνη η ταφή της.

Το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης του χωριού μας απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στην τελευταία συνεδρίασή του. Όλοι οι ομιλητές και οι παρατάξεις τάχθηκαν ευνοϊκά απέναντί του ενώ έναν ακόμα φανατικό φίλο και υποστηρικτή του βρήκαμε στο πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχο Πολυκράτη Κωνσταντινίδη (από τους Μυτιληνιούς της Σάμου), ο οποίος δήλωσε επιπλέον ότι οι Μυτιληνιοί κατάγονται από τη Βρίσα. Όταν ο Πολυκράτης ήταν Πρόεδρος των Μυτιληνιών έγινε η αδελφοποίηση των χωριών μας. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο σύνδεσμο: http://www.dimokratis.gr/index.php?id=19537&view_option=subject&year=11

Πολλές μέρες είχαμε να δούμε λαμπερό ήλιο. Ευτυχώς που υπάρχει και σπάει λίγο το κρύο. Πάντως δυνατό βοριά δεν έχουμε.

6-5-2011

Πάλι μας έχει κλεισμένους μέσα ο καιρός. Τη νύχτα που πέρασε και το πρωί έβρεχε λίγο - λίγο. Ακολούθησε και ο βοριάς και ...το καφενείο ήταν υπερπλήρες!!!

Στο χωριό και στα Βατερά υπάρχουν πάρα πολλές καμμένες λάμπες. Από το Φεβρουάριο που αντικαταστάθηκαν μερικές δεν υπήρξε καμιά άλλη κίνηση. Χτες κατέβασαν το ειδικό όχημα του Δήμου και αντικατέστησαν επιλεκτικά δυο (2) καμμένες λάμπες.

Χτες το βράδυ συγχωριανός μας που ερχόταν απ' τον Πολιχνίτο συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο στο στενό της Αγίας Μαρίνας. Ο οδηγός του 2ου αυτοκινήτου δεν μπορούσε να κάνει όπισθεν και ο πρώτος αναγκάστηκε στα σκοτεινά και στο στενό δρομάκι να βγει με την όπισθεν πίσω στο ποτάμι. Εκεί είναι το οικόπεδο που αγοράστηκε για πάρκινγκ αλλά μέχρι τώρα δεν μπόρεσε ένα μηχάνημα να σπρώξει το φράχτη να φαρδύνει λίγο ο δρόμος

5-5-2011

O καιρός περνάει, το καλοκαίρι πλησιάζει και οι ετοιμασίες των καταστημάτων στα Βατερά είναι στο φορτε τους. Σχεδόν σε όλα βλέπεις ανθρώπους να δουλεύουν και αυτά όλο και να στολίζονται

Της Αγίας Ειρήνης, όπως γράψαμε χτες, και ο καιρός έκανε τη χάρη να επιτρέψει σε όσους ήθελαν να πάνε στο ξωκλήσι.

Παράκληση σε όσους έρχεστε για λίγο στο χωριό και ξαναφεύγετε: Κλείνετε καλά πόρτες και παράθυρα γιατί και το σπίτι εκθέτετε σε κίνδυνο και εμάς μας βάζετε σε τρεξίματα μέχρι να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα το επιλήψιμο.Ακούς Θόδωρε!!!

Το Σάββατο θα συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο. "Φλέγον" θέμα -στο νησί και όχι μόνο στο χωριό- οι αυξήσεις των δημοτικών τελών. Η εμπειρία μου -που απέκτησα απ' τη μελέτη των πρακτικών του κοινοτικού συμβουλίου για τη συγγραφή του τεύχους που γνωρίζετε- λέει ότι κάθε νέο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο στην αρχή της θητείας του αυξάνει τα τέλη. Στο τέλος της θητείας του δεν τα αυξάνει. Και όταν την επόμενη τετραετία βρεθεί στην αντιπολίτευση διαμαρτύρεται γιατί οι "καινούριοι" αποφασίζουν να αυξήσουν τα τέλη. Το θέμα είναι να πληρώνουμε αλλά να πιάνουν τόπο τα χρήματα που δίνουμε. και να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση όλων των χωριών που σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κ. Αντιδήμαρχε.

Το βραβευμένο τεύχος της ηλεκτρονικής σελίδας του Λυκείου Πολιχνίτου μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:http://www.makrisokaki.mysch.gr

4-5-2011

Στον Πλάτανο οι πληροφορίες από έγκυρο πρόσωπο λένε ότι ο Γιάννης Κόντος, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν προφυλακισμένος, κλείστηκε στο ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού.

Λίγη βροχή το πρωί, μια γερή αλλά σύντομη μπόρα το απόγευμα και αρκετή ηλιοφάνεια ενδιάμεσα ήταν το σκηνικό του καιρού σήμερα

Της Αγίας Ειρήνης αύριο και η λειτουργία θα γίνει στο εκκλησάκι της που βρίσκεται στο δρόμο για τη Λαγκάδα.

3-5-2011

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Εμπρός" αναφέρεται στην καθαριότητα των τελευταίων ημερών στο χωριό και στα Βατερά. Το πλήρες κείμενο μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=ba1308ed-29b3-4a26-82b1-e22b28c8df58

Ψιλόβροχο και στη συνέχεια καλή βροχούλα σήμερα δεν αφήνουν να φανεί ότι μπήκε ο Μάϊος

Δεν έχει δοθεί παράταση για το κάψιμο των κλαδιών και γενικά το άναμμα φωτιάς στο ύπαιθρο και γι αυτό όσοι θέλουν να βάλουν φωτιά πρέπει να παίρνουν άδεια από το Δασαρχείο της Αγιάσου.

Μαζί με όλα τα άλλα με τον καιρό που επικρατεί πηγαίνουν πίσω και οι μπαχτσέδες!!!

2-5-2011

Παρότι κανονικά σήμερα, Δευτέρα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του χωριού είναι κλειστό, άνοιξε για να υποδεχθεί φοιτητές του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Διευθυντή του Μουσείου του Απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Νίκο Ζούρο

Αρκετά βελτιωμένος ο καιρός σήμερα αλλά όχι μαγιάτικος ακόμα.

Σήμερα είναι "χασοφεγγαριά" (νέα Σελήνη) και θαμώνας του Πλάτανου δέχτηκε πολλές παρατηρήσεις από τους γεροντότερους και ειδικούς γιατί αγνοώντας την πρόληψη, που θέλει ότι φυτευτεί τέτοια μέρα να μην έχει απόδοση, "αρμάτωσε" τον κήπο του. Η εξέλιξη θα δείξει!!!

1-5-2011

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και του χρόνου με πολύ καλύτερο καιρό!!!

Η "κατάρα" των Βατερών ξαναχτύπησε. Και δεν είναι τίποτα άλλο απ' το να είναι ο καιρός στα Βατερά εξαιρετικός τις εργάσιμες μέρες και να πιάνει η νοτιάρα τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι ενώ χτες τα Βατερά ήταν απόλαυση, σήμερα απ' το πρωί φύσαγε μια κρύα νοτιά που κατά διαστήματα συνοδεύτηκε από χοντρό ψιχάλισμα. Ο καιρός αυτός επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κίνηση. Μετά το μεσημέρι ο αέρας έπεσε, τα σύννεφα αραίωσαν, η θερμοκρασία ανέβηκε και φάνηκε λίγο για Πρωτομαγιά.

Ο βροχερός και κρύος καιρός απ' τη μια κρατάει ζωντανά τα λουλούδια και την πρασινάδα απ' την άλλη όμως καθυστερεί κάποια άλλα φυτά να ανθίσουν. Ανάμεσα σ' αυτά είναι και τα Αμάραντα των Βατερών, -σήμα κατατεθέν της Πρωτομαγιάς για τα Βατερά-που φέτος ήταν λίγα τα ανθισμένα.

Χτες το βράδυ παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παράσταση των μαθητών του Λυκείου στο Πολύκεντρο, δομημένη με πολύ κέφι και φαντασία για τον Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο Προηγούμενα χειροκροτήσαμε τα παιδιά που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό του Λυκείου, ανάμεσα στα οποία ήταν και πολλά χωριανά μας, όπως αναλυτικά σας είχα ενημερώσει. Αυτό ήταν μια αιτία να παρακολουθήσουν την παράσταση αρκετοί χωριανοί μας.Παλιότερα Νέα

Οκτώβριος    Νοέμβριος    Δεκέμβριος    Ιανουάριος    Φεβρουάριος    Μάρτιος    Απρίλιος


Επιστροφή